Minister Bourgeois erkent drie nieuwe Regionale Landschappen

Op 14 september 2011

Een regionaal landschap is een gebied met een eigen identiteit en met belangrijke natuur – en landschapswaarden. Binnen dit landschap worden activiteiten ontwikkeld met betrekking tot duurzame streekontwikkeling.

 “Elk nieuw Regionaal landschap krijgt vanaf 1 januari 2012 een budget voor de aanwerving van een landschapsanimator voor minimum 80 %, en daarnaast voor het uitvoeren van werken in het kader van algemene landschapszorg,” aldus minister Bourgeois. “De budgetten worden bepaald door het aandeel waardevol landschap dat binnen het werkingsgebied van het regionaal landschap gelegen is (ankerplaats en relictzone). De werken worden uitgevoerd door landschapsteams, waarbij zoveel als mogelijk gebruik gemaakt wordt van sociale-economiebedrijven.”

Regionaal Landschap Rivierenland

Het werkingsgebied van Regionaal Landschap Rivierenland is opgebouwd rond de benedenlopen van de rivieren Nete, Dijle, Zenne en Rupel. Het typische zoetwater getijdenrivierenlandschap, met zijn valleien en interfluvia, vormt de ‘blauwe draad’ doorheen het landschap. Het werkingsgebied strekt zich uit over het grondgebied van 12 gemeenten: Berlaar, Bonheiden, Boom, Heist-op-den-Berg, Lier, Mechelen, Niel, Nijlen, Putte, Rumst, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek (42.672 ha).

Regionaal Landschap Zuid-Hageland

Het overgrote deel van het werkingsgebied wordt gekenmerkt door een agrarisch cultuurlandschap, met vooral in het noordelijk deel een hoge dichtheid aan kleine landschapselementen. De verstedelijkingsgraad is laag in vergelijking met de rest van Vlaanderen. Het werkingsgebied strekt zich uit over 9 gemeenten: Kortenaken, Geetbets, Zoutleeuw, Linter, Glabbeek, Tienen, Landen, Hoegaarden en Boutersem (38.706 ha).

Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete

Het werkingsgebied is gelegen ten oosten van de provincie Antwerpen en opgebouwd rond de bovenlopen van de Kleine en Grote Nete. Het typische, dichte netwerk van de beekvalleien met tussenliggende interfluvia en parallelle duinenruggen vormt de geomorfologische ruggengraat van het regionaal landschap. Het strekt zich uit over 17 gemeenten: Balen, Beerse, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Kasterlee, Lille, Meerhout, Mol, Olen, Oud-Turnhout, Retie, Turnhout, Vorselaar en Vosselaar (83.793 ha).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is