Over vriendjes, varkens en verandering…

Op 31 augustus 2016, over deze onderwerpen: Milieu

Wellicht hebt u het al vernomen: er komt geen megavarkensstal in Kleinrees. Daar zijn wij blij om.

Sta mij toe eerst een mogelijk misverstand uit de weg te ruimen: N-VA Kasterlee heeft niets tegen de landbouwsector. Integendeel, wij omarmen een kwalitatieve streekgebonden landbouw.

Even uw geheugen opfrissen: een landbouwer dient een aanvraag in voor milieuvergunning voor een megavarkensstal van circa 8.000 zeugen en biggen in het gehucht Kleinrees. Het CD&V gemeentebestuur levert in recordtempo een positief advies af. Zonder dat de eigen stedenbouwkundig ambtenaar zich hierover uitspreekt en tegen de eigen visie op ruimtelijke ordening in.

Blijkt dat die landbouwer de broer is van een schepen, een mestverwerkingsbedrijf heeft opgericht samen met een andere schepen en de grond waarop hij die megastal wil bouwen heeft aangekocht van de ouders van die andere schepen. Zonder dat die schepenen politieke fouten aangewreven kunnen worden, ruikt dit toch naar vriendjespolitiek.

Temeer nadat blijkt dat het gemeentebestuur bij zijn positief advies de bezwaarschriften van maar liefst 300 bewoners gewoon naast zich neer heeft gelegd.

De deputatie van de provincie Antwerpen weigert na een grondige studie de milieuvergunning af te leveren. Daarop trekt de landbouwer in beroep naar milieuminister Schauvliege (CD&V). Die bevestigt de visie van de deputatie en weigert eveneens de milieuvergunning.

Een ware blamage voor ons gemeentebestuur dat naliet de belangrijke en gefundeerde bezwaren van de buurtbewoners te onderzoeken maar onmiddellijk de kaart van de bevriende partijen trok

Waar zijn wij nu concreet zo blij om? Dat de provinciale deputatie én de minister het dossier grondig onderzocht hebben en wel geluisterd hebben naar de terechte bezwaren van de buurt. Maar ook dat hiermee een halt toegeroepen wordt aan een jarenlange politiek van ‘ons kent ons’ en ‘we regelen dat wel’.

Omdat wij ervan overtuigd zijn dat mensen belangrijker zijn dan varkens en omdat wij houden van eerlijke, oprechte politiek, hebben wij zwaar op dit dossier ingezet. De uitkomst verheugt ons dan ook heel erg.

En zo leveren wij het zoveelste bewijs dat verandering echt werkt.

Kris Goossens
N-VA Kasterlee
www.n-va.be/kasterlee

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is