Belasting en retributies schieten omhoog in Kasterlee

Op 17 december 2019

Met ontzetting nam N-VA Kasterlee kennis van de financiële plannen van de gemeente Kasterlee. Niet alleen schieten de opcentiemen op de onroerende voorheffing (OOV) naar omhoog, namelijk van 614 naar 714, maar ook de sportclubs en verenigingen zien de huurprijzen van de gemeentelijke (sport)zalen steil de hoogte invliegen. “Er zijn sportclubs die tot 5000 euro meer per jaar gaan kwijt zijn aan de huur van een sporthal. De verenigingen moeten blijkbaar als melkkoe dienen om de gemeentelijke financiën terug op orde te krijgen. Dit is onaanvaardbaar”, aldus Kris Goossens, fractievoorzitter N-VA Kasterlee.

Bij aanvang van een nieuwe legislatuur dient elke gemeente een meerjarenplan op te stellen waar al hun plannen, inkomsten en uitgaven voor de komende legislatuur in staan. Traditioneel is dat ook het moment waarop de gemeentebesturen hun belastingen en retributies herbekijken. “Bij de presentatie vielen we bijna van onze stoel. De onroerende voorheffing gaat in Kasterlee van 614 naar 714. Er is een lichte daling van de personenbelasting, maar uiteindelijk stijgen de belastingen van onze Kastelse burgers netto met 5% in totaal (OOV + personenbelasting). De Kastelse belastingbetaler krijgt de factuur voorgeschoteld voor het gevoerd beleid van de voorbije jaren”, aldus Kris Goossens.

Maar daar stopt het nog niet. Midden 2020 is er ook een forse stijging voorzien wat betreft de huurprijzen van onze sporthallen en ontmoetingscentra (OC). “Hiermee raken ze onze verenigingen en sportclubs recht in het hart. De kostprijs van een vergaderzaal in een OC gaat maar eventjes maal 4, maar het zijn vooral de frequente gebruikers van de sporthallen die het gelag betalen. Zo gaan de kosten voor een aantal van onze populairste sportclubs maar liefst maal 2, wat voor hen een meerkost tussen de 3000 en 5000 euro per jaar betekent. Dat het gemeentebestuur twee maanden geleden zomaar eventjes 100.000 euro reserveerde voor de bouw van een skatepark in Lichtaart – over het aantal (potentiële) gebruikers tast het bestuur volkomen in het duister – maakt het allemaal nog schandaliger. De uitleg van de schepen op de commissie dat de clubs altijd hun lidgelden kunnen optrekken zodat ze deze extra huurkosten kunnen dekken, getuigt dan ook van weinig respect. Zaalsportclubs dienen jaarlijks een aartsmoeilijke puzzel te leggen om ervoor te zorgen dat al hun ploegen deftig in de zaal kunnen trainen/spelen. Door een tekort aan zalen binnen onze eigen gemeentegrenzen, dienen heel wat jeugdige zaalsporters uit te wijken naar bijvoorbeeld Sport Vlaanderen in Herentals. Wanneer we kwalitatief willen inzetten op sport in onze gemeente, lijkt het ons belangrijker om te investeren in een extra multifunctionele sporthal in Lichtaart in plaats van een forse stijging van de huurgelden door te voeren”, aldus Bart Van Ossel, gemeenteraadslid van N-VA Kasterlee.

N-VA roept de meerderheid op tot bezinning. “Gedane investeringen nemen geen keer, maar het kan en mag nooit de bedoeling zijn van een gemeentebestuur om de burgers en verenigingen te laten opdraaien voor onvoldoende doordacht beleid. Is dit nu de inbreng van Open Vld in de coalitie, belastingen en retributies optrekken? Wij roepen het gemeentebestuur dan ook op om deze belastingtsunami terug te draaien”, aldus Goossens en Van Ossel.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is