U bent hier
N-VA haalt slag thuis over AED’s
In oktober kwam N-VA Kasterlee op de proppen met de vraag of er AED’s (externe automatische defibrillatoren) op openbare plaatsen in de gemeente voorzien zouden worden. Zo’n toestel verhoogt de overlevingskans bij hartaanval met liefst 70%. Voordeel is verder dat ook gewone burgers een AED kunnen bedienen. Verschillende gemeenten hebben al AED’s geplaatst op locaties waar veel mensen samenkomen. Het gemeentebestuur van Kasterlee reageerde echter lauw op het voorstel en verwees naar een negatief advies van de gezondheidsraad. Dat advies zou erop aansturen dat de kans dat een AED zich op de juiste plaats bevindt, klein is. In het zittingsverslag is de lezen dat het gemeentebestuur derhalve besliste “hier niet verder op in te gaan maar wel EHBO-cursussen te stimuleren”.
Vorige maand bewees een AED echter zijn nut op het terrein van de Molenstraat. Een sporter kreeg tijdens de match een hartaanval en de hulpdiensten geraakten moeilijk ter plaatse. De voetbalclub had een tijd geleden zelf al geïnvesteerd in een defibrillatie-toestel en zette de AED meteen in. De reanimatiepoging slaagde en de sporter heeft zijn leven rechtstreeks te danken aan de aanwezigheid van het toestel.
Raadslid Tim Vanneste (N-VA) herhaalde de oproep om werk te maken van de aankoop van AED’s. “Alle faciliteiten zijn immers voorhanden. Zo voorziet het Rode Kruis via het project “Hartveilig” begeleiding aan gemeentes die AED toestellen willen plaatsen en voorzien ze ook de nodige opleidingen voor burgers en verenigingen. Via intercommunales, zoals IOK, kan ingetekend worden op groepsaankopen om de aankoopprijs te drukken. Op een gemeentelijk budget weegt de aankoop van een aantal AED’s verder niet door, zeker als er een mensenleven mee gered kan worden”, argumenteerde Vanneste.